Zanimivo

Zebra dejstva

Zebra dejstva

Zebre (Equus spp), s svojo znano konjsko telesno postavo in izrazitim črno-belim črtastim vzorcem spadajo med najbolj prepoznavne od vseh sesalcev. Domače so tako v ravninah kot v gorah Afrike; gorske zebre se povzpnejo nad 6000 metrov visoko.

Hitra dejstva: Zebre

  • Znanstveno ime: Equus quagga ali E. burchellii; E. zebra, E. grevyi
  • Skupna imena: Plains ali Burchell's Zebra; Gorska zebra; Grevyjeva Zebra
  • Osnovna skupina živali: Sesalnik
  • Velikost: Grevy in ravnice, 8,9 čevljev; gora, 7,7 čevljev
  • Utež: Plains in Grevy zebra, približno 850-880 funtov; gorska zebra, 620 funtov
  • Življenjska doba: 10-11 let
  • Dieta: Zeliščar
  • Prebivalstvo: Ravnine: 150.000–250.000; Grevy's: 2.680; gora: 35.000
  • Habitat: Nekoč razširjena v Afriki, zdaj pa v ločenih populacijah
  • Status ohranjenosti: Ogrožena (Grevyjeva zebra), Ranljiva (gorska zebra), V bližini ogroženost (planjava zebra)

Opis

Zebre so pripadniki rodu Equus, ki vključuje tudi riti in konje. Obstajajo tri vrste zebre: Ravna ali Burchelova zebra (Equus quagga ali E. burchellii), Grevyjeva zebra (Equus grevyi) in gorska zebra (Equus zebra).

Anatomske razlike med vrstami zebre so precej redke: Na splošno je gorska zebra manjša in ima evolucijske razlike, povezane z življenjem v gorah. Gorske zebre imajo trda, koničasta kopita, ki so primerna za pogajanje po pobočju, in imajo vidne ropote - ohlapno kožo pod brado, ki jo pogosto vidimo pri govedu - česar ravnice in Grevyjeve zebre nimajo.

Različne vrste oslov, vključno z afriško divjo ritjo (Equus asinus), imajo nekaj črt (npr. Equus asinus ima trakove na spodnjem delu nog). Kljub temu so zebre najbolj izrazito črtaste od kopitarjev.

Westend61 / Getty slike

Vrste

Vsaka vrsta zebre ima na plašču edinstven črtast vzorec, ki raziskovalcem ponuja enostavno metodo za identifikacijo posameznikov. Grevyjeve zebre imajo na hrbtu debelo črno dlakavo trakico, ki sega proti repu in širši vrat kot druge vrste zebre in bel trebuh. Ravne zebre imajo pogosto senčne črte (črte svetlejše barve, ki se pojavljajo med temnejšimi črtami). Tako kot Grevyjeve zebre ima tudi nekatere planjave zebre bel trebuh.

Zebre lahko križajo pasmo z drugimi člani enačbe: Ravna zebra, ki se križa z oslom, je znana kot "zebdonk", zonkey, zebra in zorse. Ravna ali Burchelova zebra ima več podvrst: Grantova zebra (Equus quagga boehmi) in Chapmanovo zebro (Equus quagga antiquorum). In zdaj že izumrla kvaga, ki je nekoč veljala za ločeno vrsto, zdaj velja za podvrsto planjave zebre (Equus quagga quagga).

Habitat in širjenje

Večina vrst zebre živi v sušnih in polsušnih ravninah in savanah Afrike: Ravne in Grevyjeve zebre imajo različne regije, vendar se med selitvami prekrivajo. Gorske zebre pa živijo v razgibanih gorah Južne Afrike in Namibije. Gorske zebre so spretne plezalke, ki naseljujejo gorska pobočja do višine 6.500 metrov nadmorske višine.

Vse zebre so izjemno mobilne, posamezniki pa so bili zabeleženi, da premikajo razdalje, večje od 50 milj. Ravne zebre naredijo najdaljšo znano kopensko selitev divjih živali, ogromnih 300 milj med poplavnimi ravnicami reke Chobe v Namibiji in nacionalnim parkom Nxai Pan v Bocvani.

Dieta in vedenje

Ne glede na njihove habitate so zebre vse pasme, koprive, krmo, ki morajo zaužiti velike dnevne količine trave. Vse so tudi polne selitvene vrste, ki se selijo sezonsko ali celo leto, odvisno od sezonskih sprememb vegetacije in habitatov. Pogosto sledijo dolgim ​​travam, ki rastejo po deževju, spreminjajo svoje migracijske vzorce, da bi se izognili neugodnim razmeram ali našli nove vire.

Gorske in plazemske zebre živijo v družinskih skupinah ali haremih, ki jih običajno sestavljajo en žrebec, več kobil in njihovi mladoletni potomci. Obstajajo tudi neplodne skupine podžupancev in občasnih filij. V nekaterih delih leta se haremi in dekliške skupine združijo in se premikajo kot črede, katerih čas in smer določata sezonske vegetacijske spremembe habitata.

Plemenski samci bodo branili svoja območja virov (voda in hrana), ki se gibljejo med enim in 7,5 kvadratnih milj; velikost domačih neteritorialnih zeb je lahko tako velika kot 3800 kvadratnih milj. Moške planjave zebre odganjajo plenilce tako, da jih brcajo ali grizejo, znano pa je, da s samo enim udarcem ubijajo hijene.

Robert Muckley / Getty Images

Razmnoževanje in potomstvo

Ženske zebre spolno dozorijo v starosti treh let in rodijo med dvema in šestimi potomci v svoji življenjski dobi. Gestacijska obdobja so od 12 do 13 mesecev, odvisno od vrste, povprečna samica pa rodi približno enkrat na dve leti. Plodnost moških je veliko bolj spremenljiva.

Reproduktivno seznanjanje se pri različnih vrstah igra različno. Medtem ko ravnice in gorske zebre izvajajo zgoraj opisano strategijo harema, se Grevyjeve zebre samice ne pridružijo samcem v haremih. Namesto tega tvorijo ohlapne in prehodne zveze z mnogimi drugimi samicami in samci, samice različnih reproduktivnih stanj pa se združujejo v skupine, ki uporabljajo različne habitate. Samci se ne zavezujejo z samicami; preprosto vzpostavijo ozemlja okoli vode.

Kljub stabilni dolgoročni strukturi haremov se plazemske zebre pogosto združijo v črede in tvorijo veččloveške ali eno-moške skupine, ki nudijo poligamne možnosti samcem in večpolirne možnosti samic.

Diana Robinson Photography / Getty Images

Stanje ohranjenosti

Grevsovo zebro je IUCN navedel kot ogroženo; gorska zebra kot ranljiva; in zebra ravnice kot Ogrožena. Zebre so nekoč gostovale po vseh habitatih v Afriki, z izjemo deževnih gozdov, puščav in sipin. Grožnje vsem vključujejo izgubo habitata, ki je posledica suše, povezane s podnebnimi spremembami in kmetovanjem, nenehne politične pretrese in lov.

Viri

  • "O zebri." Yale Peabody Prirodoslovni muzej, 2018.
  • Gosling, L.M., et al. Equus zebra. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN e.T7960A45171906, 2019.
  • Hoekstra, Jon. "Velika odkritja se še vedno dogajajo - Zebre so Afriki najdaljše znane kopenske migracije divjih živali." Svetovni sklad za prostoživeče živali, 27. maj 2014.
  • King, S.R.B. in P.D. Moehlman. "Equus quagga." The IUCN Rdeči seznam ogroženih vrst e.T41013A45172424, 2016.
  • Rubenstein, D. et al. "Equus grevyi." Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN e.T7950A89624491, 2016
  • Walker, Martha. "Zebra Equus: gorska zebra." Splet za živali o raznolikosti, 2005.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos