Zanimivo

Dejstva o snežni sovi

Dejstva o snežni sovi

Snežne sove (Skandiakus Bubo) so najtežje sove v ZDA. Odlikuje jih bela perjanica in izjemno severno območje, ki vključuje habitat tundre na celotni Aljaski, Kanadi in Evraziji. Čeprav so razmeroma redki, jih pozimi pogosto opazimo, ko lovijo na vetrovnih poljih ali sipinah.

Hitra dejstva: Snežna sova

  • Znanstveno ime: Skandiakus Bubo
  • Skupna imena: Arktične sove, velike bele sove, bele sove, Harfangs, ameriške zasnežene sove, snežne sove, sove duhice, dundri duha, ookpiks, ermine sove, skandinavske nočne ptice in visokogorske tundra sove
  • Osnovna skupina živali:Ptica
  • Velikost: Telo: 20 do 28 palcev; razpon kril: 4,2 do 4,8 čevljev
  • Utež: 3,5-6,5 kilogramov
  • Življenjska doba: 10 let
  • Dieta: Mesojedec
  • Habitat:Severne Združene države Amerike, deli Kanade; selitev jih popelje v dele Evrope in Azije
  • Prebivalstvo:200,000
  • Ohranjanje Stanje:Ranljiv

Opis

Ploča odraslega moškega zasnežene sove je večinoma bela z nekaj temnimi oznakami. Samice in mlade sove imajo posipanje temnejšega perja, ki tvori pike ali palice na krilih, prsih, zgornjih delih in hrbtu glave. Ta pegavost ponuja vrhunsko kamuflažo in omogoča mladoletnicam in samicam, da se lepo zlijejo s poletnimi barvami in teksturami rastline tundre. V sezoni gnezdenja so samice pogosto močno umazane na spodnji strani, da ne bi sedele na gnezdu. Snežne sove imajo svetlo rumene oči in črn račun.

Vicki Jauron, Babylon in onkraj fotografije / Getty Images

Habitat in širjenje

Snežne sove segajo od zahodnih Alevtov na Aljaski do severovzhodne Manitobe, severnega Quebeca, Labradorja in severa ZDA. V glavnem so ptice tundra, čeprav včasih naseljujejo tudi travnike. V gozdove se podajo le v zelo redkih primerih, če sploh.

V zimskem času se snežne sove pogosto premikajo proti jugu. Med selitvijo jih včasih vidimo ob obalah in jezerskih obalah. Včasih se ustavijo na letališčih, morda zato, ker jim ponujajo široko odprt habitat, ki ga imajo najraje. V času razmnoževanja, ki ga snežne sove preživijo na Arktiki, gnezdijo na majhnih vzponih v tundri, kjer samica izklesa strgalo ali plitvo depresijo v tla, v katero odlaga jajčeca.

Snežne sove se zanašajo na populacijo plena, ki sčasoma znatno niha. Posledično so snežne sove nomadske ptice in gredo kamor koli v zadostnih količinah hrane. V običajnih letih zasnežene sove ostanejo na najsevernejših delih Aljaske, Kanade in Evrazije. Toda v sezonah, ko plena na severnih območjih njihovega območja ni v izobilju, se snežne sove premikajo naprej proti jugu.

Občasno se snežne sove selijo v regije, ki so bolj južno od običajnega. Na primer, v letih od 1945 do 1946 so snežne sove naredile obsežen vdor od obale do obale v južni del Kanade in severne dele ZDA. Nato so se leta 1966 in 1967 zasnežene sove globoko preselile v pacifiško severozahodno regijo. Ti vpadi so sovpadli s cikličnim upadanjem populacije lemmingov.

Dieta

V času gnezditve snežne sove preživijo na dieti, ki jo sestavljajo lemmings in voluharji. V delih njihovega območja, kjer so lemmings in voluharji, na primer Shetlandski otoki, se snežne sove hranijo z zajci ali piščanci modre ptice.

Obnašanje

Za razliko od večine sov so snežne sove predvsem dnevne ptice, običajno aktivne podnevi, od zore do mraka. Včasih snežne sove lovijo ponoči. Pomembno si je zapomniti, da zasnežene sove v svojih arktičnih območjih doživljajo dolge poletne dni in lov ponoči preprosto ni možnost, saj je nekaj ur teme ali malo. Nasprotno velja pozimi, ko se dnevna dolžina skrajša in lov v dnevnem času zmanjša ali odpravi, saj sonce ostane dolga obdobja pod obzorjem.

Zunaj gnezditvene sezone snežne sove zelo malo vokalizirajo. V času razmnoževanja so snežne sove nekoliko bolj glasne. Samci lajajo kre ali krek-krek klic. Samice oddajajo glasno žvižganje ali mevljanje pyee-pyee ali prek-prek zvok. Snežne sove proizvajajo tudi nizka koža, ki po zraku nosi dolge razdalje in jih je slišati kar 10 kilometrov. Med druge zvoke zasnežene sove vključujejo šušljanje, ščepanje računov in ploskanje, za katerega se verjame, da nastane s klikom na jezik.

Razmnoževanje in potomstvo

Ponavadi snežne sove odlagajo od pet do osem jajc na sklopko. Toda v dobrih letih, ko je plena, kot je leming, obilno, odložijo kar 14 jajc na sklopko. Samice snežne sove v dvodnevnih presledkih odlagajo svoja 2,2 palčna dolga jajčeca, tako da mladi v različnih obdobjih izvirajo iz jajčeca.

Iz njihovih jajčec nastanejo blato rjave valilnice približno velikosti na novo izleženega piščanca. Valilnice v istem gnezdu so različnih starosti, nekateri pa so se izvalili kar dva tedna. Piščanci snežne sove ob rojstvu tehtajo le približno 45 gramov, vendar hitro rastejo in vsak dan dobijo približno tri grame. Zorijo v obdobju dveh let, na tej točki tehtajo približno 4,5 kilograma.

Javier Piva Flos / Getty Images

Stanje ohranjenosti

V Severni Ameriki živi približno 200.000 snežnih sov. Kljub prizadevanjem za ohranjanje te edinstvene sove danes veljajo za ranljivo vrsto. Medtem ko so gnezditvena območja običajno daleč od človekovega vmešavanja, podnebne spremembe vplivajo na arktični habitat snežne sove; število teh ptic se zmanjšuje.

Sorodniki rogatove sove

Do nedavnega so bili snežni sovi edini pripadniki rodu Nyctea vendar so nedavne molekularne študije pokazale, da so snežne sove tesne sorodnice rogatih sov. Posledično so taksonomi preselili snežne sove v rod Bubo. Drugi pripadniki rodu Bubo vključujejo ameriške rogače sove in orlove sove iz starega sveta. Kot druge sove z rogovi, imajo tudi snežne sove ušesa, vendar so majhne in jih običajno držimo stran.

Viri

  • "Osnovna dejstva o snežnih sovah."Zagovorniki divjih živali, 10. januar 2019, branilci.org/snowy-owl/basic-facts.
  • "Snežna sova."Audubon, 21. marec 2019, www.audubon.org/field-guide/bird/snowy-owl.
  • "Snežna sova."National Geographic, 24. septembra 2018, www.nationalgeographic.com/animals/birds/s/snowy-owl/.


Poglej si posnetek: ALL ABOUT TIBETAN MASTIFF: LOYAL GUARD DOG AND SO MUCH MORE (December 2021).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos